Міністерство охорони здоровя України роз’ясунює, що таке COVID-сертифікат і як його отримати. Доступність в Україні COVID-сертифіків, що підтверджують негативний ПЛР-тест чи одужання від COVID-19 планується вже на 16 жовтня цього року.

Отже, COVID-сертифікат — це документ на екрані або папері, що підтверджує вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестування або те, що ви одужали від COVID-19. COVID-сертифікат — перший представник нового типу документів, що дозволяють перевірити їхню справжність, приналежність певній особі та чинність на момент перевірки. Згідно з постановою КМУ № 677 COVID-сертифікат — документ в електронній формі, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби, який формується та видається уповноваженою установою держави, містить персональні дані власника і передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його належності власникові.

Кожен може отримати його самостійно на порталі державних послуг Дія id.diia.gov.ua або у однойменному мобільному застосунку для Android , iOS та Huawei.

Які підстави для отримання COVID-сертифікатів в Україні?

  • вакцинація;
  • одужання від COVID-19;
  • негативний ПЛР-тест.

Важливо: COVID-сертифіки, що підтверджують негативний ПЛР-тест чи одужання від COVID-19 поки ще технічно не впровадженіне видаються в Україні. Планується їхня доступність з 16 жовтня 2021 року.

Кожен може мати одночасно кілька міжнародних COVID-сертифікатів, приміром, один на підставі одужання і другий — на підставі щеплення.

Україна видає міжнародний та внутрішній COVID-сертифікати.

Що дають COVID-сертифікати та які можливості відкривають?

Із міжнародним COVID-сертифікатом вільно подорожуйте щонайменше до 43-х країн, що увійшли до Довірчої мережі еЗдоров’я ЄС. Список учасників розширюється щомісяця.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en

Міжнародний сертифікат видається:

– на підставі повної вакцинації діє 365 днів;

– на підставі неповної вакцинації діє 120 днів;

– на підставі одужання від коронавірусної хвороби діє 180 днів;

– на підставі негативного тесту, рахуючи від дати-часу взяття матеріалу на аналіз:

– ПЛР-тесту діє 72 години.

Внутрішній сертифікат призначений для використання тільки в Україні у різних життєвих ситуаціях. Він лише один. Його строк дії — це найвіддаленіша дата чинності одного серед ваших міжнародних COVID-сертифікатів. Тобто, якщо у вас є міжнародний COVID-сертифікат про ПЛР-тест, чинний 72 години, та сертифікат про вакцинацію із терміном чинності — 180 діб, то термін дії внутрішнього сертифіката складе 180 діб.

Внутрішній сертифікат може бути відображеним в інтерфейсах Дії із жовтим фоном, якщо він створений на підставі неповної вакцинації — першої дози дводозної вакцини. Він буде чинним 120 днів від дати отримання такої дози.

Частиною зазначеного сертифіката може бути відцифрований образ обличчя його власника, отриманий з е-паспорта/е-паспорта для виїзду за кордон.

І міжнародний та внутрішній COVID-сертифікати дозволять їхнім власникам мати менше обмежень під час посилення протиепідемічних заходів щодо коронавірусної хвороби.

Міжнародні та внутрішні сертифікати мають на території України однаковий статус.

Для зручності використання міжнародні та внутрішні сертифікати, що підтверджують вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини, мають жовтий колір (жовті сертифікати), а однією дозою однодозної вакцини та двома дозами дводозної вакцини — зелений колір (зелені сертифікати).

Перевірити чи сертифікат дійсний та чинний, як паперовий, так і той, що на екрані, можна за QR-кодом. Достатньо відсканувати його за допомогою мобільного застосунку Дія.

Розробкою та технічною реалізацією COVID-сертифікатів спільно займаються команди МОЗ, Мінцифри, НСЗУ, МЗС, ДПСУ.

Як створюють мій COVID-сертифікат?

Лікар проводить щеплення, вносить записи про це через Медичну інформаційну систему (МІС) і при цьому підписує особистим цифровим підписом.

МІС має передати цей електронний медичний запис до центральної бази електронної системи охорони здоров’я України (ЕСОЗ).

Далі користувач підтверджує свою особу на порталі або у мобільному застосунку Дія. Робить запит своїх COVID-сертифікатів і при цьому надає право Дії отримати в ЕСОЗ відповідні медичні дані.

Медичні дані для  COVID-сертифікатів Дія отримує виключно від ЕСОЗ, а персональні —  від ЄДДР.

Дія формує та засвідчує COVID-сертифікат(-и) за специфікаціями ЄС. Власник COVID-сертифікату може отримати і використовувати його у мобільному додатку або на порталі Дія.

Внутрішній сертифікат формується виключно з використанням мобільного додатка Дія (станом на зараз) одночасно з формуванням міжнародного сертифіката та на підставі відомостей, які надійшли для формування зазначеного міжнародного сертифіката з ЕСОЗ та Єдиного державного демографічного реєстру або е-паспорта/е-паспорта для виїзду за кордон.